Argus x Uniform x Eros
Artikel over Liris (Dutch)

return / mail / guestbook / VDWhorses home page

copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses
last updated on May 27 2003

===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== =====


Liris by Eros
Liris, one of the 3 STV foundation mares (Lilium en Monic), and her breeder Ad Biemans.
Above Liris is in foal of her 20th ...

STV stammoeder Liris (v.Eros) heeft de tand des tijds goed doorstaan. De vaalwitte vacht heeft nog steeds haar glans niet verloren. Goed, het is te zien dat ze al heel wat jaren meedraait, dat ze veel heeft meegemaakt. Ze is een trotse verschijning hoewel ze in haar box een wat slome indruk maakt. Vandaag hoeft ze even niet.

Liris, een van de belangrijkste merries voor de Nederlands warmbloedfokkerij. Bekend over de hele wereld. Komen er Amerikanen op de stal? Dan kijken ze op de naambordjes. De naam Liris resulteerd altijd in een blik van herkenning. 'Ah, this is Liris.'

Haar kinderen
Een echte stammoeder, 26 jaren jong. Inmiddels drachtig van haar twintigste veuelen. Eigenaar Ad Biemans heeft ze allemaal te wereld zien komen. Hij was erbij. Altijd. Afscheid nemen van een paard dat wordt verkocht doet dan wel eens pijn omdat op zo'n moment het beeld van geboorte terugkomt. En dat geldt zeker voor de veulens van Liris.

Liris zelf blijft. Ze hoort bij de stoeterij, betekende het begin van het Brabantse bedrijf. Toch was ze een toevalstreffer. De merrie stond gewoon ergens in de wei. Ze was te koop, stelde de eigenaar. Duur hoefde ze niet te zijn. Biemans besloot haar te kopen en het paard cadeau aan zijn vrouw te geven ter ere van het tienjarig huwelijk. Daarna merkte de Brabander dat er iets vreemds was aan de merrie. Hengstig? Drachtig kon ze niet zijn, zo verzekerde de vorige eigenaar. De dierenarts was een andere mening toegedaan. Het eerste veulen was op komst. Liris dankt haar bekendheid in de eerste plaats aan zichzelf. Extra beweging, mooi gebouwd, goed karakter. Dat is het belangrijkste voor fokker Biemans. Vier goede benen omdat je alles kunt veranderen: zadel, ruiter en ijzers. Maar die benen daar moet een paard zijn hele leven mee doen. Een goed karakter. Omdat een paard wel voor je moete willen werken. Daarnaast moet het paard zo mooi mogelijk zijn. Het liefst ziet Biemans voor alle onderdelen een tien. Zoals bij Liris. Maar een paard als Liris fokken valt niet mee, zo beseft hij. Op alle onderdelen scoort Liris goed. Een mooi, uitgesproken hoofd. Benen die na 26 nog steeds hard zijn. Een diepe borstkast, die terug ziet komen bij de schimmelhengst Uniform, een van haar beroemste nakomelingen. Vroeger was Liris een heel modern paard. Maar ook nu hoeft ze wat type betreft niet voor andere paarden onder te doen, stelt Gerry Biemans.

Eigenzinnig
Drie keer wist Liris tijdens de UTV te eindigen in de top-10 van bestgaand rijpaard. Gezien haar afstamming hoeft dat geen verbazing te wekken. Haar vader is de keurhengst Eros, een nakomeling van de Holsteiner Amor. Deze hengst liet men inslapen op 31-jarige leeftijd vanwege ouderdom. Zijn kinderen zijn eigenzinnig, stelt menig fokker. Een eigenschap die hij blijkbaar slechts ten dele vererft. Dat bewijst Liris elk jaar. Stalondeugden komen dan ook niet voor bij Liris. Of het zouden de sterke moedergevoelens moeten zijn tijdens de eerste levenweken van haar veulens. In die periode dult ze geen vreemde in de stal. Het echtpaar Biemans en de vaste medewerkers van Stoeterij 't Vierspan (STV) zijn de enige mensen die haar ne haar veulen mogen benaderen. Liris veulent vroeg in het seizoen. Dan komen er nog wel eens mensen kijken in de stallen. Dat vindt Liris maar niks. Toch is het een gemoedelijk, gemakkelijk dier. Elk jaar mag ze met de goedheiligman mee tijdens zijn rolale rindgang over Neerlands daken. Dat vindt ze prachtig. Oortjes erop, deftige gang, hoogdravend. Duizende kinderen mogen tegen haar benen aanschoppen. Ze geeft er niets om. Haar eigenaar is er wel altijd bij. Hij geeft zijn paard niet zomaar mee. Het dier is tenslotte een vermogen waard. Maar, ach, Liris heeft nu eenmaal de goede kleur. Het is een van de weinige dingen die je kunt doen voor de gemeenschap, stelt hij.

Verwaand
Liris is trots, stelt gerry Biemans. Verwaand zelfs. Als ze naar een wedstrijd ging, dan werd ze vanzelfsprekend opgepoetst. Daar geniet ze van. Ze blijft stil staan voor de stal en hoeft niet te worden vastgebonden. De opknapwerkzaamheden zijn haar welkom. 'We gaan je mooi maken', zegt de verzorger en Liris staat klaar.

Prestatie
Keur, 2x preferent, 2x prestatie. Meervoudig UTV-winnaar, kampioene van Brabant, Z-dressuur onder drie verschillende ruiters. Op vrijwel elke centrale keuring was Liris erbij. Maar echt beromed werd ze door haar kinderen, met de schimmelhengst Uniform als fraaiste voorbeeld. Of diens dochters, waaronder Jade STV en zijn kleindochters, waaronder Nayade STV en natuurlijk zijn zonen, waaronder Junior STV, Highness en Gregor. De laatste liep onder Mieke de Kok mee in de eerste hengstenquadrille van het KWPN.
Over Junior STV: een dikke tien, aldus de dressuur-amazone Monica Theodorescu. Die gaat dit jaar een heleboel merries dekken, glundert Ad Biemans. Dat schept nieuwe kansen.

Vererveringskracht
In alle lijnen vinden we Liris terug. De witte merrie vererft haar dressuurcapaciteiten duidelijk. Zoals de moeder van Liris , Hoera, haar capaciteiten heeft vererfd. De fokker van Hoera was een tijd uit het stamboek geschrapt. Het eerste paard dat hij weer op de keuring bracht was Hoera. Op alle fokdagen en alle keuringen werd het dier kampioen. Volgens Gerry een prachtige schimmel, met bijna meer formaat dan Liris. Hoera bracht verschillende keurmerries en een aantal sprotpaarden, waaronder Kaptein. De meeste sportpaarden verdwenen naar het buitenland. Daar hoor je vrijwel nooit meer iets van. Van Liris wel. Dat weten ze zeker in Handel.

Bronvermelding
Artikel uit Bit nummer 13 April, 1996
Teks Jeroen Mulder,
waarbij de text omtrent de (klein)dochters Jade STV en haar dochter Nayade STV is toegvoegd.

copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses

De Dalhoeve
Pretendent Hoeve
110mbhosting
000webhost
Freehomepages
VDWhorsesHome

Submit Your Site To The Web's
							Top 50 Search Engines for Free!
SubmitFree: Submit to 25+ Search Engines for free !!!!

Add Me.com, free web site submission and promotion to the search engines
... ...