Argus x Uniform x Eros
Articles on Junior STV (s.Uniform)

return / mail / guestbook / VDWhorses home page

copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses
last updated on January 16, 2009

===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== =====


Anky van Grunsven and Grand Prix Stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard Old (1932)
Grand Prix stallion Junior STV under Anky van Grunsven


Dam line
s.Junior STV
Grand Prix dressage
(Anky van Grunsven, Anne van Olst and Hans Peter Minderhoud)
s.Uniform /keur, pref, Prix St George ready (Tineke Bartels)
d.Ennia STV /keur, pref, sport(dr)
s.Variant / international Light Tour (Anky van Grunsven)
d.Unia /keur, pref, prest, 90 pnt IBOP
s.Eros /Sgldt, keur
d.Monic /keur, pref, prest, national Show Jumping (Willy Aarts)
s.Galopin-Atilleur /Sgldt
d.Florette /Sgldt, kroon
s.Uron-Nelson /Sgldt
d.Trix /Sgldt, kroon
s.Helmar-Baronet /Sgldt, keur
d.Piret /Sgldt, ster, pref, kern
s.Jurist-Ambo /Sgldt
d.Kerdi /Sgldt 12946hb 1946 (foundation mare of KWPN performance breeding line 354)
s.Ferdinand /Sgrt by Godehard /Old (1932)


Anky van Grunsven and Grand Prix Stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932)
Grand Prix stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros)

Grand Prix Stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932)
Grand Prix stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros)

Grand Prix Stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932)
pedigree of Grand Prix stallion Junior STV

Deze sectie is overgenomen uit het Hengstenboek 2000/2001 (Media boekproducties B.V.)

Afstamming
Junior STV is de hengst die het Vierspan-vaandel verder draagt, in navolging van zijn voorgangers - en voorvaders - Uniform en Variant. Hebben de vele paarden die zijn voortgekomen uit de combinatie Uniform x Variant al van twee kanten het bloed van de bekende Amor zoon Eros in de aderen, Junior STV doet daar via zijn moeder Ennia nog een schepje bovenop. De moeder van Uniform de keur, preferente, prestatiemerrie Liris (IBOP 88), heeft zelf Z-dressuur gelopen en op M-niveau gesprongen. Ook plaatste Liris zich driemaal bij de beste tien in de rubriek Bestgaan Rijpaard op de UTV. Uniform heeft naast Junior STV nog twee KWPN-goedgekeurde zonen: Gregor (Uniform x Rinaldo) en Highness (Uniform x Sultan). Zijn dochter Junia uit de moederlijn van Junior STV is de moeder van de NRPS-goedgekeurde Ravel's Naughty (Ravel x Uniform x Variant x Eros x Galopin (Atilleur) en daarnaast heeft Uniform goedgekeurde kleinzonen: in Qarco van het Graehemhof (s.Darco) (BsB), Le Blancheur (s.NOCTOSOME DE LANCOME) (A.E.S.), Parlando (s.T.C.N. Partout) (N.R.P.S.), Randell STV (s.Clavecimbel) (A.E.S.), Odilon (s.Inspekteur x Calyposo x Uniform) (C.S.H.A.), Radetsky (s.Rubiquil x Ravel STV x Uniform) (N.R.P.S.), Jonas (s.Saros xx x ) (Duitsland)

Bekende Uniform nakomelingen in de dressuur zijn Baboom Coby van Baalen), Chapelle (Tara Stegen/USA), Metallic (Guntel Seidel) en Cono (Leigh Cochran), en in Nederland bij de NVDR Centurion (Dettie Oosterom), Denderos (Joost smits) en Furiant (Annemiek Hulshof).
De keur, preferente Ennia is de moeder van
Junior STV. Haar moeder Unia was M-dressuur en lipe drie keer op de UTV. Behalve Ennia heeft Unia ook een aantal keurmerries voortgebracht, waaronder Doria, Gunia en Kennia. Daarnaast is zij moeder van de Hengst Fonkel, die als internationaal springpaard naar Japan is verkocht. Ennia kreeg 91 punten voor haar IBOP en heeft zelf Prix St.-Georges gelopen en M gesprongen. Ze heeft naast Junior STV een tweede bezichtigingshengst (Iduko) gebracht, alsmede de keurmerrie Kennie (s.Gregor), die in 1992 veulenkampioen van Brabant werd.

Bekende nakomelingen van Varian zijn Eldofier en Dakar, die enige tijd op landelijk niveau in de dressuurtop hebben meegelopen onder Gijbert Nooijen; Etienne (Willem Jan Schotte), Dicky (Kamilla Dupont/Duitsland Prix St.-Georges); en Flinstone, die met Seth Boschman Nationaal Kampioen van de vijfjarige dressuurpaarden werd en later ook op Grand Prix niveau gepresteerd heeft.

Eigen prestatie
Junior STV was als vierjarige (met Mieke de Kok) en vijfjarige (met Anky van Grunsven) winnaar van de PAVO-Cup voor jonge dressuurbeloftes. In 1996 was Junior STV winnaar van de Hengstencompetitie en in 1997 van Coming Stallion op de Zwolse Paardendagen. Inmiddels kwam Junior STV uit in de Grand Prix onder Anky van Grunsven, Anne van Olst en Hans-Peter Minderhoud.

Nafok
Een zoon van Junior STV, Pasoa, werd bij het KWPN aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Nepala, een dochter van Junior STV, was keuringskampioen van Zuid-Holland. Een andere nakomeling van Junior STV werd kampioen van de prestigeuze Devon Breedershow.


Artikel overgenomen uit In De Strengen van 28 September 1995 (door: Steven Stegen)

"Bij Junior is het allemaal in ��n potje gestopt"

Ad and Gerrie Biemans founders of Stoeterij 't Vierspan proudly with the three STV foundation mares from left to right Lilium, Monic and Liris
the trio from left to right
Lilium, Monic and Liris
that made Stoeterij 't Vierspan famous
standing with their proud owners Ad and Gerrie Biemans

Ad Biemans windt er geen doekjes om. Dat zijn fokproduct Junior STV, een goegekeurde KWPN-hengst van de zelf gefokte Uniform en de keur, preferente merrie Ennia STV , met zoveel overmacht de PAVO-cup wist te winnen tijdens de UTV verbaast hem totaal niet. Sterker nog: "Ik had het eigenlijk wel een beetje verwacht. Want die enorme afdruk, die had Junior al toen 'ie drie dagen oud was." Voor Biemans betekent de triomf in Utrecht een hoogte punt in de zeventienjarig geschiedenins van Stoeterij 't Vierspan in Handel.

Maar er zijn meer hoogtepunten, zoals er ook dieptepunten zijn geweest, al is Ad Biemans er de man niet naar om daar lang bij stil te staan. "Toen Uniform destijds de kampioen was van het verrichtingsexamen, dat vond ik oook een enorm hoogtepunt.

Keur preferente KWPN-stallion Uniform (Wathamin xx x Eros x Hoera /SGLDT, grey)
Uniform
(Wahtamin xx x Eros)

Van Junior had ik daar ook op gehoopt, maar hij mocht vorig jaar niet meedoen aan het gewone verrichtingsexamen. Hij had op twee pezen een verdikking. Voor mijn vrouw Gerrie en mij betekende dat een flinke afknapper. Van mij had hij gewoon mee mogen doen, ik heb er zelfs voor getekend dat ik het risico nam, maar er is toch beslist dat Junior voor het naexamen moest.

Grand Prix Stallion Junior STV (Uniform x Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932)
Junior
(Uniform x Variant x Eros)

Maar dan is de kampioen bekend en het vergelijkingsmateriaal is weg. Het heeft zeker ook merries gekost. Toch dekte hij er vorig jaar nog 35, nu zijn 't er ruim honderd meer. De overwinning in de PAVO-cup is voor mij de bevestiging dat Junior ook in Ermelo kampioen had kunnen worden", zegt Ad Biemans zelfverzekerd.

Het echtpaar Biemans heeft altijd volop in Junior geloofd. Dat kan ook haast niet anders, want zowel vader Uniform, de moeder Ennia als grootvader aan moeders zijde Variant zagen het eerste levenslicht op het STV complex in Handel.

International Intermediar Stallion Variant (Afrikaner xx x Eros x Centurio-L'Invasion x Orlando-Graaf van Wittenstein)
Variant
Afrikaner xx (Eros x Centurio-L'Invasion x Orlando-Graaf van Wittenstein)

"Met elk paard dat we fokken hebben we een hechte band", zegt Ad Biemans, die zeventien jaar geleden met zijn architenburo stopte om Stoeterij 't Vierspan op te bouwen. "Mijn vrouw en ik zijn op en top fokkers. We willen er bij iedere geboorte bij zijn. In zeventien jaar hebben we er nooit ��n gemist. Je hoort weleens dat mensen zeggen dat hun merrie net zo lang wacht tot ze alleen is. Hier is het net andersom en zijn er merries die wachten tot we er bij zijn", klinkt het trots.

Hoe ziet de toekomst er uit van een paard dat een grootheid als Monica Theodorescu spontaan een tien op zijn rapport krijgt? "Als 'ie gezond blijft komt Junior een heel eind", durft Ad Biemans te beweren. "Anky gaat Junior straks rijden. Ze zit hier lekker dicht bij. 's Morgens halen we hem op om sperma te vangen en een uurtje later heeft ze hem weer terug." Vorig jaar reed Anky van Grunsven Junior tijdens de show op de wereldruiterspelen, maar tijdens de UTV was ze niet in de gelegenheid de schimmel voor te stellen, zodat er een beroep werd gedaan op Mieke de Kok. Het succes van Junior is nergens onopgemerkt gebleven. Ad Biemans: "Er is ontzettend veel be;angstelling voor hem, maar wij willen voor zover redelijkerwijs mogelijk is hem voor Nederland behouden."

Hobby
De naam van Stoeterij 't Vierspan, ontstaan vanuit het feit dat het echtpaar Biemans vier kinderen heeft, heeft over de hele wereld een welhaast magische klank, de letters STV staan ergens voor. Wie had dat in 1974 kunnen denken, want het begon allemaal als hobby. "Naast m'n drukke baan als architect zocht ik een stukje ontspanning en zo kwamen er paarden. De eerste fokmerrie die werd aangekocht was Liris, de moeder van Uniform

.

Liris (Eros-Amor /Sgldt x Hoera /Sgldt
Liris
keur preferente prestatiemerrie

Ik gaf haar aan mijn vrouw ter gelegenheid van ons tienjarig huwelijksfeest, met als achterliggende gedachte dat er dan voor haar geen terug meer zou zijn. Waarom Liris? Tje, ik zag haar toenb ik bij een boer op het erf kwam. Ze was vier jaar en liep in een paddock. Beeldschoon vond ik haar en vind ik haar nog. De vrouw van de boer zei dat ze te koop was, ze wilden haar wel graag kwijt en de koop ging door. Achteraf heb ik gehoord dat ze de merrie moeilijk drachtig konden krijgen. Ze is nu 25 en drachtig van haar twintigste veulen."

Liris (Eros-Amor /Sgldt x Hoera /Sgldt
Liris

Liris was ster toen Biemans haar kocht en werd met haar eerste veulen aan de voet keur verklaard. Ze is dubbel preferent en prestatie en nam drie keer deel aan de UTV in de zadelrubriek.

In 1975 volgede de tweede fokmerrie, Lilium , net als Liris een dochter van de keurhengst Eros (Amor x Ulrich x L'Invasion).

Lilium (Eros x Centurio-L'Invasion x Orlando-Graaf van Wittenstein x L'Invasion x Graaf van Wittenstein x Declamator-Gambo)
Lilium

Ze werd in In de Strengen te koop aangeboden, ze was al keur en er liep een veulen bij van Afrikaner xx. Die combinatie werd later opnieuw en dat leverde de KWPN-hengst Variant op.

Liris and her foal Variant (Afrikaner x Eros-Amor /Sgldt x Hoera /Sgldt
Lilium
keur preferente prestatiemerrie

Dat zelfde jaar volgde de derde fokmerrie Monic die aan de basis stond van Stoeterij 't Vierspan en de KWPN-hengst Junior. De nu 24-jarige Monic, keur preferent prestatie, meerdere malen op de UTV bij de beste tien is inmiddels drachtig van het twintigste veulen. Dat moet wel iets bijzonders worden, want ze is gedekt door Junior.

Monic (Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932))
Monic
(Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard)

"Monic was de duurste van de drie merries. We kochten haar drachtig van Leeraar en broodmager, maar ze kon extreem goed bewegen. We hebben haar eerst een jaar leeg gelaten om haar op krachten te laten komen. Een jaar later hebben we haar door Eros laten dekken. Men verklaarde ons voor gek. De combinatie zou te ouderwets zijn, maar we hebben het toch gedaan en dat leverde Unia op, de moeder van Junior's moeder Ennia.

Unia (Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932))
Unia
(Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard)

Unia, inmiddels keur preferent prestatie, deed het zowel als twenter als drie-jarige best op de UTV, met respectievelijk een derde en een vijfde plaats. het jaar daarop ging ze weer naar Utrecht, nu voor de zadelrubriek. Unia heeft drie keurmerries op haar naam:

Ennia (v.Variant) (moeder van Junior), Doria (v.Variant) en Gunia (v.Uniform). Daarnaast bracht ze de hengst Fonkel (v.Variant), die als internationaal springpaard naar Japan werd verkocht.

Ennia (Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932))
Ennia
(Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard)

Ennia (Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932))
Enia
(Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard)

Beweging
Als architect weet Ad Biemans als geen ander hoe belangrijk een goed fundament is. "Als de pijlers niet sterk genoeg zijn valt alles uit elkaar. Bij paarden is dat niet anders. Onze fokkerijgedachte stoelt dan ook op drie punten: ten eerste vier goede benen, ten tweede een goed karakter, zodat ze ook willen en ten derde, als het even kan, een mooi paard. Je kunt je wel blind staren op allerlei bloedlijnen, maar het gaat er in de eerste plaats om een sportpaard te fokken. Dat is het gebruiksdoel. De fokkers moeten voor beweging kiezen. Paarden moeten van de grond willen komen en van nature elasticiteit hebben. Zo'n paar is nu Junior. Bij hem is al het goede van ons fokmateriaal in ��n potje gestopt. Toen hij geboren werd probeerde ik me in hem te verplaatsen. Wat moet het mooi zijn om het eerste levenslicht te zien temidden van al je directe familieleden."

Ennia (Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932))
Enia
(Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard)

Ennia, de moeder van Junior, werd preferent op een sterdochter, op Junior en op een tweede bezichtigingshengst van de hengts Duko (s.Thorwald). Ze is Z2-dressuur en drachtig van Argus. Ze kreeg dit jaar een veulen van Highness.

Ennia (Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard (1932))
Enia
(Variant x Eros x Galopin-Artilleur x Uron-Nelson x Helmar-Baronet x Jurist-Ambo x Ferdinand-Godehard)

Grootmoeder Unia is inmiddels overleden. Zij was M-dressuur en liep drie keer op de UTV. "Dat zij er niet meer is ligt me nog dagelijks zwaar op de maag", zegt Ad Biemans. "Na de geboorte van haar veulen moest ik haar voor mijn gevoel te snel weer alleen laten. Toen ik 's avonds terugkwam bleek dat de nageboorte niet goed was afgekomen en ze niet was gespoeld. Ze raakte toen bevangen. Ruim twee maanden hebben wij er alles aan gedaan om haar te behouden, maar toen de hoeven er afvielen hadden we geen keuz meer en lieten wij haar inslapen. Maar met zowel Lilium, Liris en Monic, die de leeftijd het meest is aan te zien gaat het uitstekend. Liris en Monic zijn ondanks de hoge leeftijd weer vlot drachtig geworden, bij Lilium stierf het vruchtje van Gregor af, maar er volgt een dezer dagen nog een poging. "Met deze drie merries zijn we intens gelukkig. Dat ze het nog zo goed maken en nog zo vruchtbaar zijn is voor mij het bewijs dat we het goed hebben gedaan", meent Biemans, die de sport ontzettend belangrijk vindt. "Het kost je als fokker goed geld om je paarden te laten trainen en uitbrengen, maar ik vind dat je het moreel verplicht bent. We fokken voor de sport en dan dan moet een fokmerrie ook laten zien dat ze het kan."

De opvallende schimmelmerrie Liris, die er van geniet om mooi te worden gemaakt voor de foto's, levert nog ieder jaar getrouw haar bijdrage aan de samenleving. Als paard van Sinterklaas. En leuk dat ze het vindt!


Eye-catching progeny of Junior:

Piccolo alias PASOP (Junior STV by Uniform x Havidoff x Belisar x Ulft)
Impressive 1.75 m Piccolo alias PASOP by Junior under Karen Lipp (USA)

At this moment (January 2007) the combination Piccolo-Karen is trained by Klaus Balkenhol and are competing at dressage level Intermediate I.

Jan Sijbers from St Oedenrode The Netherlands bred this wonderful Piccolo out of Lindy /ster, preferent by Havidoff. Also worth mentioning is that Piccolo's full sister Romy /ster, prok represented the province Noord Brabant in 2001 at the national KWPN mare keurings at Ermelo The Netherlands


Nayade STV:
Above Grand Prix Stallion Junior is very close to Nayade STV dam of elite and sport (dres) mare Vayade VDW (Jazz x Nayade STV- Argus x Jade STV- Uniform x Lilium- Eros) who ranked 12th during the KWPN NMK finals 2005, graduated during EPTM mare test at Deurne end of 2005, particpated in the PAVO CUP semi finals in 2006, was 3rd mare in the PAVO CUP finals in 2007, successfully competed at Z1 in 2008 and Z2 early 2009. On June 20th 2009 she gave birth to the amazing bloody filly Ediyade VDW. Ediyade VDW is by Fruhling alias Landjonker (s.Landadel)
. Although Ediyade VDW is slightly more bloody she very much resembles her dam Vayade VDW in type, character and movement. Very promising ...

copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses

De Dalhoeve
Pretendent Hoeve
110mbhosting
000webhost
Freehomepages
VDWhorsesHome

Submit Your Site To The Web's
							Top 50 Search Engines for Free!
SubmitFree: Submit to 25+ Search Engines for free !!!!

Add Me.com, free web site submission and promotion to the search engines
... ...