Argus x Uniform x Eros
Article on Cocktail (Dutch)

return / mail / guestbook

copyright © 1998..now VDWhorses
last updated on January 3, 2004
===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== =====


Cocktail /keur, preferent
onder Anky van Grunsven

Purioso /keur x Le Val Blanc /XX x Hessel /NWP-Trak x Antonio /Holst x Alex /Sgldt x Trior /GPS x Dictator /Sgldt x Tebertus /NSTg

Cocktail:
Van hem resten slechts zonen en foto's

Op vrijdag 12 februari stierf de 15-jarige, toen nog keurhengst, Olympic Cocktail aan een hartsilstand. Gewoon thuis, op het erf van stal Van Grunsven, terwijl hij aan de stapmolen liep. "Er is niets meer van hem over. Ook geen sperma. Alleen foto's," zegt zijn Amazone anky van Grunsven. En dan komen toch de tranen. De voshengst die een geheel eigen betekenis gaf aan het begrip 'draf' zal geen wedstrijden en shows meer opluisteren met zijn spectaculaire showvermogen. De fokkerij staan in elk geval zijn 5 KWPN goedgekeurde zonen ten dienste, Havel, Hierarch, Jazz, Nourejev en Radar.

Het rijkunstige verhaal van de door P. Westers gefokte hengst Cocktail begint bij Johan Hamminga onder het zadel. Deze leerde de hengst kennen tijdens het verrichtingsonderzoek en bracht de hengst vervolgens uit in de hengstencompetitie springen. Cocktail deed dat niet onverdienstelijk. Johan Hamminga: "Hij munte van het begin af aan uit in zijn mooie voorbeengebruik onder het zadel. Hij had dat ook op de sprong. Maar zijn grootste kwaliteit was misschien wel zijn karakter. Hij wilde in principe altijd meewerken". Na Johan Haminga kwam Anky van Grunsven in het zadel van Cocktail.

Toen hij eenmaal zijn basisafrichting tot aan Grand Prix-niveau achter de rug had, imponeerde hij enorm met zijn gemakkelijke manier van draven en zijn spectaculaire manier van passage. "Hij was zelfs zo opvallend, dat hij na zijn eerste zege in de Kür in Goodwood in 1992 meteen bestempeld werd tot mijn Olympisch paard voor Barcelona", herinnert Anky zich nog goed. Maar anky van Grunsven en sjef Janssen lieten zich het hoofd niet op hol brengen, overtuigd als zij ervan waren dat Cocktail nog een hele tijd nodig zou hebben om echt constant te worden in zijn verrichtingen.

Het constante in zijn verrichtingen, heeft Cocktail nooit helemaal gehad. Hij ontpopte zich eigenijk als het ideale Kür-paard. Anky van Grunsven:"In de Grand Prix kon Cockie je echt wel eens laten zitten. Dan voelde hij op het voorterrein perfect aan, maar bleek hij in de ring even te 'muiten', zoals Sjef dat noemde. Dan was hij net te afgeleid om optimaal aan mijn hulpen te blijven. In de Kür overkwam ons dat nooit. Het leek wel of hij koppen telde en zich dan begon uit te sloven. Hoe meer publiek, hoe een grotere macho hij werd."

Hartritmestoornissen

Tijdens het CHIO Rotterdam in 1993 werd Anky opgeschrikt door een doodzieke Cocktail die hartritmestoornissen bleek te hebben als gevolg van een virusinfectie. Maar wonder boven wonder herstelde de hengst toch weer. Anky's meest emotionele en mooiste overwinning behaalde zij zeven maanden later tijdens Indoor Brabant, waar zij de Kür won met Cocktail met haar bekende Spaanse castagnettenproef.

Niettemin bleef Anky sindsdien rekening houden met de 'fladderende hartkleppen' van de hengst. De voshengst bleef onder veteriaire controle.

"Twee weken voor zijn overlijden hadden wij notabene nog een volledige check-up van hem gemaakt. Alles prima: bloed, hart, alles. Niets wees erop dat hij minder aan het worden was, terwijl ik altijd dacht dat ik zijn einde wel zou voelen naderen als het zover zou zijn. Maar dat was niet zo. Tijdens de hengstenkeuring in den Bosch was hij fit en fris. De dag voordat hij bezweek had ik hem nog voor juryleden gereden en was hij prima in orde. Ook die bewuste morgen toen hij naar de stapmolen werd gebracht was hij jolig." Dat is voor Anky meteen de goede kant aan het verhaal. "Hij is bij ons thuis gestorven, terwijl hij tot op het laatst gezond was. We hebben niemand iets te verwijten en hij heeft niet geleden.

Van de hengst die geen suikerklontjes luste, resteren foto'sen kinderen. Bekende in de dressuursport uitgebrachte kinderen van Cocktail zijn ondermeer Helianthe, Klister, Expandor, Kappucino, Gabber, Hilexa en natuurlijk zijn zonen, waarvan Jazz natuurlijk de bekentste is. Anky krijgt het laatste woord. "Cockie was Cockie. Hij was gewoon uniek!"

Cocktail is niet meer, maar zijn unieke genen zullen o.a. via zijn kleindochters Vayade VDW en Willyade VDW, beide Jazz x Nayade STV, verder worden uitgedragen.

Bronvermelding
Door: Claartje van Andel
Artikel gepubliceerd in 'In de Strengen', gedateerd 25 februari, 1999.

copyright © 1998..now VDWhorses

STS-Dressagefarm
De Dalhoeve
Sabir Springs
VDWhorsesHome

Submit Your Site To The Web's
							Top 50 Search Engines for Free!
SubmitFree: Submit to 25+ Search Engines for free !!!!

Add Me.com, free web site submission and promotion to the search engines
... ...