Argus x Uniform x Eros
Article on Uniform (Dutch)

return / mail / guestbook / VDWhorses home page

copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses
last updated on June 27, 2009

===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== =====


Uniform /keur prefernt (Wahtamin xx x Liris /keur preferent prestatie - Eros /keur)


Uniform /preferent
Wahtamin xx x Eros /keur

Artikel uit De Hoefslag van 21 oktober 1999 (tekst: Pim Koudijs)

Uniform, de pilaar waarop 'Stoeterij 't Vierspan' op rust.

'Stoeterij 't Vierspan', een bedijf dat bijna alles te danken heeft aan 'n hengst, of is het andersom? De nakomeling van de afgekeurde volbloed 'Wahtamin' en een moeder met een onvoldoende papier, groeide dankzij zijn imponerende voorkomen en het onvoorwaardelijke geloof van zijn eigenaar uit tot een van de grootste dressuurpaarden leveranciers van het KWPN. Na een lange strijd werd dit uiteindelijk beloond met het hoogts haalbare predikaat 'Preferent'.


Tussenschrift:
De schimmelkleur van preferente hengst Uniform en zijn bijzonder fijne karakter spelen een belangrijke rol in de stamboom van het STV dressuurpaard. Uniform is de vader van de KWPN keurmerrie Jade STV. Deze uitstekend scorende EPTM merrie met 8ten voor haar basigangen en dressuuraanleg en voldoendes voor de springonderdelen heeft ook het typische Uniformkarakter en natuurlijk zijn schimmelkleur. Gecombineerd met de internationaal op topniveau presterende (GP springen en Int. dressuur) Argus brengt deze combinatie de KWPN merrie Nayade STV. Deze Z-dressuur merrie, met een stokmaat van 1.71m, heeft eveneens het fijne Uniform karakter en ook weer zijn schimmelkleur. Haar schimmelkleur wordt ook ondersteund door de KWPN schimmelhengst Pion ( Abgar xx /keur x Epigoon /keur pref), de vader van Argus.

Nayade STV /Z-dressuur en de KWPN keur elite hengst Jazz /Grand Prix dressuur brachten samen de KWPN keur elite sport (dres) merrie Vayade VDW, die in 2005 tijdens de NMK kampioenskeuring te Ermelo de 12de plaats van alle 3-jarige KWPN merries in Nederland wist te bezetten. Het jaar daarop in 2006 bereikte Vayade VDW de PAVO CUP halve finale en in 2007 bereikte zij zelfs de finale van de PAVO CUP. Daar plaatste zij zichzelf als 18de van de 25 en liet daarbij maar 2 merries voorgaan, waaronder de topmerrie Vironia (Oscar x Weinberg) die juist Nederland vertegenwoordigd had bij de wereldkampioenschappen jonge dressuurpaarden in Verden (Duistland).

Met het bereiken van de PAVO CUP finale plaatste Vayade VDW zich automatisch voor de selectiewedstrijden 2007 wereld kampioenschappen in Verden, Duistland. Tijdens haar training ter voorbereiding op deze selectiewedstrijden liep zij enkele weken voor aanvang een blessure op waardoor deelname helaas was uitgesloten. Nadat haar blessure was hersteld zag zij wel kans om zich nog in 2008 als 6-jarige Z1 te klasseren. Binnen enkele maanden wist ze zich in februari 2009 ook te klasseren in het Z2. Daarmee bereikte Vayade VDW op 7-jarige leeftijd de status van elite en sport merrie!

Zie ook het artikel van Vayade VDW in de Paardenkrant van 18 Januari 2006.

De 1.70 metende Uniform /pref achterkleindochter Vayade VDW ( Jazz x Argus x Uniform x Eros) kan super bewegen, is langgelijnd, heeft een super en wakker karakter en ook weer de kenmerkende schimmelkleur van Uniform /pref.


Uniform /keur prefernt (Wahtamin xx x Liris /keur preferent prestatie - Eros /keur)

Een tien voor karakter
Het verhaal van de 1.73 meter metende schimmel die zijn stempel drukte op de dressuurpaardenfokkerij in Nederland, begint op de koude avond van 14 april 1978 in een weiland in het Noord Brabantse Lieshout. De keur preferente prestatiemerrie Liris, een schimmeldochter van de KWPN keurhengst Eros, schonk het leven aan een hengstveulen van de volbloedhengst Wahtamin xx. Om moeder en kind tegen de koude voorjaarsnacht te beschermen, werd het pasgeboren veulen in een kruiwagen naar de warme stal gebracht, op de voet gevolgd door de trotse moeder. 'Up to Date', zoals het stoere hengstveulen gedoopt was, groeide bij fokker en eigenaar Ardie Biemans op tot een imponerende jonge hengst. In het voorjaar van 1981 maakte de schimmel zijn opwachting tijdens de henstenkeuring, waar de bewegingskunstenaar onder luid applaus vriend en vijand wist te overtuigen. Iedereen was het ermee eens dat de schimmel zich mocht bewijzen tijdens de '100-dagentest' in Ermelo. Ook tijdesn het verrichtingsonderzoek bleef de schimmel opvallen. Niet alleen kreeg hij hoge cijfers voor de basisgangen, maar ook de negens voor het springen en de tien voor karakter bezorgde hem de titel van verrichtingskampioen 1981.

Ongebruikelijk
In die dagen was het voor KWPN hengsten ongebruikelijk een Engelse naam te hebben. Voordat de schimmel ingeschreven kon worden in het stamboek werd 'Up to Date' omgedoopt tot Uniform. Hiermee was de inschrijving in het stamboek van het KWPN een feit. Het was voor de voormalige architect Biemans, die de hengstenhouderij van Jo van der Ven had overgenomen en naar het Brabantse Handel was verhuisd, een mooie binnenkomer om de verrichtingskampioen op zijn station te hebben. Ondanks de vele aanbiedingen van collega hengstenhouders ging Uniform mee naar Handel, waar hij samen met de hengsten Ivanhoe (Amor x Xebec xx) en Lt. Generaal (Cartoonist xx x Epigoon /keur pref) aan de opbouw van Stoeterij 't Vierspan begon.
Het eerste volle dekseizoen dekte hij 170 merries. Daarna verhuizde de grote schimmelmerrie naar de stallen van Gert Meijer, die Uniform succesvol uitbracht in de hengegsten competitie springen. Van gespecialiseerde fokkerij was toen nog geen sprake en de dressuur was in die dagen nog een ondergeschoven kindje. Daardoo was het vanzelfsprekend dat een hengst met hoge punten voor het springen (springen onder de man 9.5 en vrij springen een 9) een carriere als springpaard tegemoet ging. Op vijfjarige leeftijd was Uniform Z-springen, daarbij had hij ook al diverse rijpaard nummers op zijn naam staan.

Schimmelkleur
Tijdens de afstammelingenkeuring van Uniform werden er 35 veulens aan de commissie getoond, die zonder uitzondering allemaal de schimmelkleur vertoonden. Inmiddels staat vast dat Uniform fokzuiver is voor de schimmelfactor.

Er werd geen gelegenheid onbenut gelaten om Uniform op shows en fokdagen te presenteren. De schimmel werd steeds bekender. Ook was Stoeterij 't Vierspan een van de eersten die op alle grote evenementen met een stand aanwezig was om de hengsten te promoten. Tijdens de landbouwtentoonstelling in het Noord- Brabantse Liempde stal Uniform de show in een pas de duex met zijn moeder Lilium. Maar ook 'la flesh met de schimmel ruin Pronco wist hij het publiek te bekoren. De interesse van Adrie Biemanss gaat vooral uit naar dressuur en het fokken van paarden met veel beweging. De promotie van de hengsten verplaatste zich ook steeds meer in die richting. Tineke Bartels leidde Uniform tussen de dekseizoenen door op tot Prix St. George niveau. Omdat sport en fokkerij toen nog niet te combineren waren, kwam het er niet van Uniform op het hoogste niveau uit te brengen.

Vooruitstrevend
Op een onderbreking van twee jaar na, waarin Uniform op het dekstation van de heer Koning in Barchem ter dekking stond, heeft de sneeuwwitte schimmel altijd de thuisbasis gediend. Dat blijft ook zo. Dank zij de onuitputtelijke inzet van Adrie Biemans en zijn vooruitstrevende werkzaamheden met betrekking tot K.I. en het invriezen van sperma worden er overal in Europa tegenwoordig nakomelingen van Uniform geboren. Inmiddels is het sperma van de imponerende schimmel overal ter wereld verkrijgbaar en zijn er al veulens van hem geborem in Zuid-Afrika, Amerika en Australie.

Uniform /keur prefernt (Wahtamin xx x Liris /keur preferent prestatie - Eros /keur)

Niet alleen zijn sperma wordt geexporteerd. Inmiddels zijn twee van de drie goedgekeurde zonen naar het buitenland vertrokken. Gregor (mv.Rinaldo) staat inmiddels alweer twee jaar in Amerika, waar hij ter dekking staat op de 'With Future Farm'. Hij wordt uitgebracht in de Prix St. Georges door Martijn Stuurman. De goedgekeurde zoon Highness (mv.Sultan is vorig jaar als dressuurpaard naar Amerika verkocht. Hij wordt uigebracht in de Lichte Tour en is inmiddels gecastreerd. Alleen Uniform's zoon Junior STV (mv. Variant staat nog in Nederland ter dekking en vindt zijn onderkomen in de stallen van Anky van Grunsven, die hem inmiddels uitbrengt in de Grand Prix.

Mede dankzij zijn hoge dressuurindex werd Uniform in 1991 keur verklaard. In 1995, op het moment dat zijn kinderen ook op het allerhoogste niveau doorbraken, kreeg hij het hoogst haalbare KWPN predikaat Preferent. Op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta liep er zelfs een nakomeling van Uniform in het Amerikaanse dressuurteam: Metalic met Robbert Dover. Ook deze schimmel (mv.Nepal) is een fokproduct van Stoeterij 't Vierspan uit Handel.

Uniform /keur prefernt (Wahtamin xx x Liris /keur preferent prestatie - Eros /keur)

Tineke Bartels over Uniform
Toen ik Uniform op stal kreeg, had hij al een carierre als springpaard achter de rug, maar hij liet zich erg goed bewerken. Het is zeer ijverig en werkwillig paard. Aan zijn temperament merkte je goed dat hij van een volbloed afstamt. Hij kon erg heet worden, vooral als hij in het voorjaar zijn eerste had gedekt. Het is jammer dat zo'n paard niet de kans heeft gekregen om in de sport uitgebracht te worden. Ik had hem klaar voor de Prix St. Georges, maar had het gevoel dat hij het zware werk ook aan kon. Maar ja, hij moest zijn boterham verdienen met dekken dus dat ging voor.

Enkele bekende kinderen van Uniform in de Lichte Tour en Grand Prix
Paard Afstamming Ruiter
Barok mv.Galopin Ton de Kok
Baboon mv.Pantheon Coby van Baalen
Metalic mv.Nepal Robert Dover
Lovely Surprice mv.Doruto Brigitte de Sadelaar
Congo mv.LT.Generaal Leigh Cochra
Chapelle mv.Doruto Tara Stegen
Ceasar mv.Leurphelin Linda Woody
Junior STV mv.Variant Anky van Grunsven
Centurio mv.Lt.Gneraal Detty Oosterom
Furiant mv.Monte Carlo Annemiek Hulshof
Denderos mv.Lt.Generaal Joost Smits
Joris mv.??? Annemiek Krom
Desiree mv.Konnonier Merieke Voorneveld
Look at Me mv.??? Miranda van de Boogaard
New Balance mv.??? Fleur Kessels
Indigo mv.??? Wilma van Ginkel
Majoor mv.Lt.Generaal Rianne Laarakkers
Versace mv.??? Tosca Visser
Bonamour mv.Doruto ???
Briljant mv.Pastrocio ???
Cenderose mv.Lt.Generaal ???
Chester mv.Doruto ???

De goedgekeurde zonen van Uniform

Zijn eerste goedgekeurde zoon Gregor (mv.Rinaldo) --- Prix St. Georges
Gregor (mv.Rinaldo)

Zijn tweede goedgekeurde zoon Highness (mv.Sultan) --- Prix St. Georges
Highness (mv.Sultan)

Zijn derde goedgekeurde zoon Junior STV (mv. Variant) --- Grand Prix
Junior (mv.Variant)


copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses

De Dalhoeve
Pretendent Hoeve
110mbhosting
000webhost
Freehomepages
VDWhorsesHome

Submit Your Site To The Web's
							Top 50 Search Engines for Free!
SubmitFree: Submit to 25+ Search Engines for free !!!!

Add Me.com, free web site submission and promotion to the search engines
... ...