Argus x Uniform x Eros
Article on Jade STV (Dutch)

return / mail / guestbook / VDWhorses home page

copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses
last updated on May 15, 2006

===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== ===== =====


Jade STV /keur (Uniform x Eros x Centurio-L'Invasion x Orlando-Graaf v. Wittenstein))


Jade STV /keur

Uniform /pref. x Eros /keur. x
Centurio-L'Invasion x Orlando-Graaf v.Wittenstein.

Artikel uit De Paardenkrant van July 1998

Veel dressuuraanleg

VENRAY - Op de centrale KWPN merriekeuring voor Limburg te Sevenem werden in 'n rubriek alle vijf stermerries keur verklaard. Het ging om zes- en zevenjarige rijpaard stermerries met verrichting. De vierde plaats werd ingenomen door een merrie met een opvallende kleur, namelijk de appelschimmel Jade STV van Diane Hermus te Venray.

Tussenschrift:
Jade STV is de moeder van Nayade STV en de grootmoeder van Vayade VDW /keur, elite, sport (dres) die 12de van Nederland werd tijdens de nationale merriekeuring te Ermelo in 2005. Zie voor meer details het artikel van Vayade VDW in de Paardenkrant van 18 Januari 2006.

Bij het centraal verrichtingsonderzoek voor merries scoorde Jade STV hoog op de dressuuronderdelen en ruim voldoende bij het springen. Haar dressuuraanleg is qua afstamming goed verklaarbaar.
Jade STV is een dochter van Uniform /keur preferent (Wahtamin xx x Eros), een fokhengst waarvan alle nakomelingen schimmel zijn. Van Uniform zijn meerdere opvallende dressuurpaarden gekomen. Daarvan zijn Metallic VS), Compromis (VS), Centurion, Caesar (VS), Furiant, Desir�e en Denderos mooie voorbeelden. Bovendien heeft Uniform enkele zonen, die als dressuurhengst goedgekeurd werden en de fokkerij dienen.
Dat zijn Highness, Gregor en Junior STV. Ook zij worden trouwens in de dressuursport uitgebracht. Gregor staat in Amerika en Highness zal vrijwel zeker binnekort naar Zuid Afrika vertrekken.

Van Uniform waren zowel zijn vader Wahtamin xx als zijn moeder Liris (keur pref prest) schimmel. Uniform werd geboren op Stoeterij 't Vierspan te Handel, het bedrijf van de familie Biemans. Daar zag ook Jade STV, die als driejarige werd verkocht aan Diane Hermus, het levenslicht.

De blauwschimmel, die nu 7 jaar is, komt uit de nog maar kortgeleden op de leeftijd van 27 jaar gestorven hengstenmoeder Lilium. De vos voerde de predikaten keur, preferent, prestatie. Deze dochter van de keurhengs Eros had zelf veel beweging en nam op jongere leeftijd met succes deel aan de zadlerubrieken. Haar zoon Variant (v.Afrikaner xx) werd als driejarige goedgekeurd en ingezet voor de KWPN dressuurpaardenfokkerij. Een van zijn dochters, de keurmerrie Ferwi, bracht van Ferro de dit jaar als dressuurhengst goedgekeurde zwarte Negro. Bovendien werd de Uniform-zoon Junior STV uit een dochter van Variant gefokt, namelijk uit de keur preferente merrie Ennia.

Van hun gezamelijke vader Eros /keur (v.Amor) zijn Lilium /keur pref prest en Liris /keur pref prest dus halfzussen. Lilium komt uit een Gelderse merrielijn. Haar moeder Grantia was een dochter van Centurio (v.L'Invasion). Daarvoor wordt in de rechtstreekse merrielijn de stermerrie Bransje aangetroffen. Dat is een product van Orlando (Graaf van Wittenstein).

Lilium /keur pref prest bracht meerdere nakomlingen van Uniform, die vrijwel allemaal minstens Z-dressuur zijn. De in Sevenum keur verklaarde Jade STV bracht dit jaar een hengstveulen (Romulus DHS) van Argus (Pion x Jasper /keur), dat in Sevenum tweede werd van alle veulens. Deze Romulus DHS is nu van Mark Biemans van Stoeterij 't Vierspan in Handel, die de donkere vos wil opfokken voor de hengstenkeuring.

Jade STV is zeker drachtig van Purioso. Deze hengst leeft al niet meer en daarvoor is dus diepvriessperma gebruikt, waarvan 't Vierspan het laatste nog had, maar wat nu op is.

Jade STV heeft ook een driejarige dochter, die ook van Mark Biemans is en eind dit jaar naar de EPTM-test gaat. Deze Nayade STV is ook een nakomeling van Argus. De schimmel is dat jaar nog niet op de keuring geweest.

Tijdens de EPTM-test liet Jade STV voor zowel stap, draf als galop tachtig punten noteren. Haar dressuuraanleg, karakter en stalgedrag werden hoog gewaardeerd, terwijl de merrie bij de springonderdelen wat minder scoorde. Het feit dat ze meer als dressuurpaard is gefokt, kwam bij de test duidelijk naar voren. Jade STV wordt danook in de dressuursport uitgebracht door Liesbeth Basten en is M met winstpunten.

Eigenaresse Diane Hermus heeft aan Jade STV een waardevolle fokmerrie, waaruit goede dressuurpaarden gefokt moeten kunnen worden.
Ze kocht van Biamans overigens ook nog de keur preferente Emanda, een dochter van Variant uit de keur preferente prestatie merrie van Uniform, die nu dractig is van Krack C. Ook een driejarige dochter van Highness uit een Dutch Gold dochter van Emanda behoort tot de paardenstapel


copyright © 1998..now all rights reserved VDWhorses

De Dalhoeve
Pretendent Hoeve
110mbhosting
000webhost
Freehomepages
VDWhorsesHome

Submit Your Site To The Web's
							Top 50 Search Engines for Free!
SubmitFree: Submit to 25+ Search Engines for free !!!!

Add Me.com, free web site submission and promotion to the search engines
... ...